Fortfarande

Förlåt för att jag inte uppdaterat på hur länge som helst. Men det har bara inte blivit av, ska försöka skärpa mig. Här kommer i alla fall en text om Pessoabettet, det har diskuterats mycket kring det här bettet och ärligt talat så håller jag med texten. Men jag vet en massa saker som skulle kunna berättas mer om detta bett. Enjoy!
Men som sagt, jag håller med.. gör ni det/inte det så berätta gärna varför. Jag vill veta :)
Har ni några andra hästämnen ni vill att jag ska ta upp? Kommentera!
Och för första(?) gången kommer ett ämne in i min kategori: Funderingar xD

Texten är skriven av  ennathaflikka@BDB  !!

Pessoabettet.


nu vet jag att jag kommer att få massa komentarer där det står ''om man är en duktig och erfaren ryttare med bra hand så kan man rida med det'' mitt svar till er alla som resonerar så är : är man en duktig och erfaren ryttare så ska man inte behöva använda ett så skarpt bett och på så sätt skada sin häst utan man ska kunna behärska hästen i ett vanligt tränsbett. (tvådelat/tredelat)

jag kan börja med att säga att jag tycker detta är ett fullständigt skitbett och jag anser att det är djurplågeri att rida med detta, och ja ni läste rätt det ÄR faktiskt djurplåger. ska nu förklara varför.








om ni ser hästen på bilden(har ingen bild, så ni får gissa er fram eller gå in på ennathaflikka på www.bilddagboken.se) kan jag ju börja med att tala om att man ser på ögonen att den är skräckslagen och har ont, den visar ögonvitan och sen att den gapar betyder också att den har ont, men då har man tryckt ihop hästens mun med en nosgrimma.
när du tar i tyglen och har ett pessoa bett så dras den ringen som nackstycket sitter i neråt, vilket ger ett stort tryck i nacken vilket får hästen att ta huvudet neråt, det finns ingen hävstångseffekt så du kan i princip dra hur mkt som helst utan att du själv märker det men det gör inihelvets ont för hästen. samtidigt så åker bettet upp i gommen då det är världigt rörligt och det får hästen att vilja ta upp huvudet men det går inte då det trycker i nacken och då försöker hästen gapa för att bli av med smärtan men då sätter människan en rem runt nosen så den inte kan gapa så det finns inget hästen kan göra den tvingas lyda och den delen med respekt mellan häst och människa försvinner direkt. Ett annat problem är att hästen kommer gå i okorrekt form, när du tror att hästen går i form gör den inget annat en böjer huvudet neråt då den tvingas till det och ryggen är sänkt och bakdelen arbetar inte utan all belastning är där fram. Eftergift är en bölöning för hästen när den gjort rätt och är en slags motivering för hästen, med pessoat kan man inte ge eftergift om man inte släpper tyglen helt, vilket det är få som gör i sin ridning det gör att hästen känner ett ständigt tryck och tänkt dej själv gå runt med något som trycker i nacke, mungiporna&gommen på dej i ca 1 timme varje dag, inte så trevligt va?








skriver inte detta för att trycka ner er som rider med pessoa utan för att få er att fatta att detta är inget vänligt bett, din och hästens relation lär försämras för hästen kommer inte precis att dra sig till dej om du fortsätter att göra så mot det, den gör allt för att komma undan. har själv varit en av dom tjejerna som ridit med pessoa då jag inte hade någon aning om vad det gjorde och vad det innebar, det gör så jävla ont i mej nu i efterhand att veta vad jag har gjort mot denna stackars hästen, både jag och min kompis red honom med pessoa och nu 1 år senare har han utvecklats enormt med hjälp av min kompis som nu äger honom och går på äppelbett! och han går bättre än någonsin!

ställ er själva frågan, vill jag orsaka min häst smärta? vill jag att den ska må dåligt varje träning bara för att jag inte har nån relation och nån komunikation med den? istället för att tränaträna&träna igen både på ryggen och från marken med hästen och skapa någonting tillsammans med den sätter man in ett skarpare bett, hästen han förstöra sin mun totalt av detta, istället för att samspela ha något gemensamt med den får man hästen att se på ridning som något negativt. Jag är iallafall en utav dom människorna som sätter hästen före mitt nöje, jag vill inte orsaka denna otroligta vacka och fina varelse som lägger sitt liv i våra händer smärta..vill ni? man ska ge alla hästar en chans att få leva ett riktigt liv med en rolig ridtur. formen ska komma bakifrån, ifrån sitsen inte från bettet!

ta er en titt på bilden igen och tänk efter igen , är det så jag vill att min häst ska ha det..skräckslagen med smärta. munnen är faktiskt hästens känsligaste del.
TÄNK PÅ HÄSTEN FÖR EN GÅNGSKULL OCH VA INTE SJÄLVISK!


folk kommer nu även att kommentera att istället för att slippa dra i hästen med ett tvådelat så kan man ha pessoa så man slipper göra det och att med fel han kan även tvådelat bli illa.
ja att tvådelat blir illa med fel han det stämmer men pessoat blir snäppet värre med ''rätt'' hand.


Kommentarer
Postat av: Tm

Haha. Jag tror inte att svenska ridsportsförbundet skulle tillåta ponnyryttare att tävla med pessoa om det kan skada hästen. Denna hysteri om att pessoabett är skadligt och djurplågeri har uppstått de senaste åren när fler och fler oerfarna hästmänniskor tror sig veta allt. Visst trycker det i nacken på häästen när du tar i bettet, men du ska ju inte ha tränset så tajt till bettet att det gör ont. I så fall vet man inte hur ett träns ska sitta. Vissa hästar fungerar bra med pessoa och andra inte, som med alla bett. Men att det är djurplågeri är skrattretande och nånting 00-talets hippies har hittat på.

2010-01-26 @ 20:26:42
Postat av: Madde

Som sagt var det inte jag som skrev texten, men jag vet att Pessoabett aldrig är bra för hästen. Och kanske tillåter man det på tävling pga att ingen riktigt sagt till, kanske bara poängterat. Många vet inte om att pessoabettet skadar hästen i munnen och nacken, dom kan få sina tänder sönderslagna om man rycker till lite för hårt (kanske utan att mena det) eller få nervskador i nacken.



Men jag säger inte att alla som rider med det är elaka eller menar illa för att dom använder det, trots att dom kanske sett denna texten, och givetvis får alla ha en egen åsikt. :)

2010-02-03 @ 19:41:06
URL: http://maddebonni.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0